1-7 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Karayolları, Trafik ve İlkyardım Haftası” ile trafik kazalarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amaçlanıyor. Bu hafta süresince; trafik kazalarının önlenmesi için trafik kurallarına uymanın ve ilk yardımın önemi vurgulanıyor. Lastikcim.com Aklın Yolu mottosuyla tüm sürücülere kazaları önlemek için kurallara uymanın önemini hatırlatmak isteriz.
2022 istatistiklerine bakıldığında ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazaların %87’sinin sürücü kusurundan kaynaklandığı görülüyor. Peki, kendilerini ve trafiğe çıkan kimseyi tehlikeye atmamak için sürücülerin uyması gereken temel trafik kuralları nelerdir?
1-Hız Kurallarına Uymak
2022 istatistiklerine göre ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazalarda sürücü kusurlarının başında “Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak” geliyor. Sürücüler “Karayolları Genel Müdürlüğü” tarafından belirlenmiş olan hız limitlerine uyarak kaza riskini önemli ölçüde azaltabilirler. Özellikle kavşaklara yaklaşırken, dönemeçli yollarda sürüş yaparken, yaya geçitlerinde, tünellerde vb. koşullarda koşullarda hız azaltmak büyük önem taşıyor.
Hız limitlerine uymanın yanı sıra; görüş, yol, hava ve trafik koşullarının getirdiği şartlara uygun şekilde sürüş hızını ayarlamak da gerekiyor. Özellikle; soğuk, yağmurlu, karlı hava koşullarında düşük hızda sürüş yapmaya dikkat edilmeli. Kontrolsüz hızlanma; ani fren gerektiren koşullarda kazaya davetiye çıkarıyor. Aynı zamanda şiddetli fren sonucunda yolcularda boyun zedelenmeleri oluşabiliyor.
Türkiye’de otomobillerin uyması gereken hız sınırı yerleşim yeri içinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yollarda 90 km ve otoyollarda 120 km olarak belirlenmiştir.
2-Güvenli Takip Mesafesi Bırakmak
Tüm sürücüler, trafikte önlerindeki araçları güvenli bir mesafeden takip etmekle yükümlüdür. Takip mesafesi metresi, kendi aracınızın saatteki hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Örneğin, şehir içinde 40 km/s hızla giderken 20 metre takip mesafesi bırakmanız gerekmektedir. Bu mesafe, şehirlerarası yollarda kilometrenin metre karşılığı olarak belirlenmelidir. Yani; 80 km/s hızla giderken takip mesafesi 80 metre olmalıdır. Bununla birlikte; soğuk kış koşullarında; buzlanmış, ıslak ve karlı zeminlerde takip mesafesi arttırılmalıdır. Çünkü; bu koşullarda fren mesafesi uzamaktadır.
3-Alkollü Araç Kullanmamak
Alkollü araç kullanmak, sürücünün dikkatinin dağılmasına ve algı gücünün zayıflamasına neden olduğundan kazaya davetiye çıkarmaktadır. Alkollü araç kullanan sürücüler, sadece kendinin değil trafikteki herkesin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
2023 Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?
Hususi otomobil sürücülerinin kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promil üzerinde diğer araç sürücülerinin ise 0.20 promil üzerinde iken karayolunda sürüş yapmaları yasaklanmıştır. Bu kural, tüm sürücüler için geçerlidir.
2023 alkollü araç kullanma cezası ise şu şekilde belirlenmiştir:
-İlk yakalanmada 4.064 TL para cezası
-2. yakalanmada 5.096 TL para cezası
Aynı zamanda trafik kontrolünde 0.50 promil üzerinde alkol ile araç kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetine el konulmaktadır. Geriye doğru beş yıl içinde; ilk seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl, üç ve daha fazla seferde ise 5 yıl ehliyete el konulmaktadır.
4-Hatalı Sollama Yapmaktan Kaçınmak
Dikkatsizce yapılan hatalı sollamalar, trafikte en riskli durumlardan biridir. Hatalı sollamadan kaçınmak için öncelikle sollama yapmadan önce yolda geçme yasağı var mı kontrol etmek gerekir. Geçeceğiniz aracın hızını hesaba katmalı, sol şeridin müsait olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Arkadaki aracın sollama yapıp yapmadığını kontrol ederek ve sonra da sinyal vererek sol şeride geçmeniz gerekmektedir. İlgili mevzuata göre; şerit değiştirirken sinyal vermek ve bu işlemi mümkün olan en kısa sürede yapmak gerekmektedir. Şerit değiştirme işlemi sırasında diğer araçların seyrini tehlikeye düşürecek şekilde ani bir şekilde şerit değiştirmek yasaktır.
5-Emniyet Kemeri Takmak
Emniyet kemeri kullanımı ile ilgili kurallar trafik kanunlarında belirtilmiştir. Emniyet kemeri takmak zorunludur ve bu kurala uymayan sürücüler cezai işlemle karşı karşıya kalabilirler. Araç sürücüleri ve tüm yolcular, araç içinde bulundukları sürece emniyet kemerlerini takmalıdır. Emniyet kemeri takmamanın en küçük bir kaza durumunda bile ciddi yaralanmalara neden olabileceği unutulmamalıdır. Örneğin, bir aracın durduğu yerde, başka bir araç çarptığında, sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takılı değilse, ön cam, torpido, direksiyon ve diğer iç aksesuarlar kafa travmalarına, yaralanmalara sebep olabilir.
6-Trafik İşaretleri ve Geçiş Önceliği Kurallarına Riayet Etmek
Trafikte güvenliğin sağlanması için sürücülerin ve yayaların, trafik işaretlerine, görevlilerin uyarılarına ve özel işaret taşıyan görevlilerin işaretlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, trafik levhalarına ve yer işaretlemelerine uymak zorunludur.
Bununla birlikte; geçiş üstünlüğü olan araçlar diğer araçlardan önce geçiş yapma hakkına sahiptir. Bu araçlar arasında ambulans ve özel amaçlı taşıtlar, organ ve doku nakil araçları, itfaiye araçları, zabıta araçları, trafik hizmetlerine ait araçlar, yol yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları, afet ve acil durum sırasında görevli olan araçlar ve hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar yer almaktadır. Bu araçların geçişlerine öncelik verilmesi zorunludur.
Sürüş güvenliği için trafik kuralları yanı sıra; araç ve lastik kontrolleri de kritik öneme sahiptir. Daha fazla bilgi almak için tıklayabilirsiniz: