Kış geliyor ve beraberinde yoğun kar yağışını, buzlanmış yolları ve dondurucu soğuklarda araç kullanmanın zorluklarını da getiriyor. Siz bu soğuklarla yüzleşmeye hazır olabilirsiniz, peki ya aracınız? Yolda sürüş güvenliği ve konforunuzu sağlamak için, sezon başlamadan önce aracınızı kışa mutlaka hazırlamanız gerekir. Endişe etmeyin! Gelin şimdi buna dair Lastikcim.com olarak önerdiğimiz ipuçlarını değerlendirerek aracınızı kışa nasıl hazırlayacağınıza hep birlikte göz atalım.
Aracınızı Kış Koşullarına Nasıl Hazırlarsınız?
Aracınızı kışa hazırlamanın ilk adımı, onu profesyonel bir yetkili servise kontrol ettirmektir. Yetkili servisler, aracınıza ait aşağıdaki bileşenleri kontrol edip iyi durumda olup olmadıklarından emin olabilirler.
Araç Aküsü: Sıcaklık düştükçe aracınızın akü gücü azalır, bu nedenle kışın aracınızı çalıştırmak için güçlü bir aküye ihtiyacınız vardır. Akünüzü yetkiliye başvurarak test edilmesini, gerekirse değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Optimum kış performansı için en az 600 CCA (soğuk marş amper) değerine sahip bir akü önerilir.
Soğutma Sistemi: Aracınızın soğutma sistemi motorun aşırı ısınmasını veya donmasını önler. Bir profesyonelle, motor soğutma sıvınızın (antifriz) seviyesini ve kalitesini kontrol edebilir, gerekirse yıkayıp yeniden doldurabilirsiniz. (Aracınızın modeline ve iklime bağlı olarak ideal soğutma sıvısı-su oranı 50/50 ile 70/30 arasındadır.)
Fren Aksamları: Frenleriniz özellikle kaygan zemin koşullarında güvenliğiniz için hayati önem taşır. Uzman yetkili servisler, fren balatalarınızı, rotorlarınızı, kaliperlerinizi ve sıvıları kontrol edebilir, gerekirse de değiştirebilir veya onarabilir.
Kayışlar, Hortumlar, Bujiler, Teller ve Kablolar: Bu parçalar her zaman aşınabilir veya kırılabilir, ancak kışın sizi soğukta mahsur bırakırlarsa daha fazla soruna neden olabilirler. Eğer çatlak, sızıntı, korozyon veya hasar açısından kontrol ettirildiğinde problem çıkarsa onarılması gerekebilir.
Araç Klima Bakımının Yaptırılması: Araç klima sisteminin yılda en az bir defa düzenli bakımının yapılması gerekmektedir. Filtrelerin değiştirilmesi, sistemdeki olası kaçakların kontrol edilmesi ve soğutma performansının korunması için gaz seviyelerinin kontrol edilmesi gereklidir. Bu bakım, iç hava kalitesini artırır, kötü kokuların ve mikroorganizmaların oluşumunu engeller.
Aydınlatma Sisteminin Düzenli Çalışması: Kış aylarında araçların aydınlatma sistemlerinin düzenli çalışması, kötü hava koşullarıyla birlikte artan görüş zorlukları ve gün ışığının azalmasıyla trafik güvenliği için hayati önem taşır. Yoğun sis, kar ya da yağmur gibi durumlarda, aracın aydınlatma sistemi doğru şekilde çalışmazsa sürücünün görüş mesafesi azalır ve diğer sürücüler tarafından farkedilme riski artar. Bu yüzden farlar, sis lambaları, stop ve sinyal lambalarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve ampullerin çalışır durumda olup olmadığının periyodik olarak gözden geçirilmesi önemlidir.
7 Derece Altında Kar Yağmasa da Kış Lastiği Kullanın
Aracınızı kışa güvenli bir şekilde hazırlamak için en önemli adım lastiklerinizi değiştirmektir. Kış koşullarında mutlaka kış lastikleri ile seyahat etmelisiniz. Çünkü kışlık lastikler, 7 dereceden düşük sıcaklıklarda esnek kalan özel kauçuktan üretilir. Bu sayede; soğuk hava koşullarında güvenli yol tutuşu ve yüksek çekiş gücü sağlayabilirler.
Hava sıcaklığı, 7 derece altına düştüğünde kar veya yağmur yağışı olmasa da kış lastiği kullanmaya başlamalısınız çünkü yazlık lastikler, bu sıcaklıklarda elastikiyetini koruyamaz. Bu da güvenli derecede yol tutuşu ve fren performansı sağlayamayacakları anlamına gelir.
Aynı zamanda; kışlık lastik desen tasarımları; buzlu, karlı, sulu kar koşullarında kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Termometreler 7 derecenin altına düşmeye başladığında kış lastiği takmalı ve tabiri caizse; araç güvenlik kalkanlarınızı kuşanmalısınız!
Dört mevsim lastikleri, ılıman coğrafyaya sahip bölgelerde harika kış performans verebilir. Ancak aşırı soğuk koşullar, çok yoğun kar yağışı ve buzlanma koşulları için tasarlanmamışlardır.
Gerekli Durumda Kar Zinciri veya Kar Çorabı Kullanımı Neden Önemlidir?
Kar zinciri veya kar çorabı, kış aylarında karlı ve buzlu yollarda araç kullanırken güvenliği artırmak için kullanılan aksesuarlardır. Kar zinciri, lastik sırtının üstüne takılan metal bir ağ olarak nitelendirilir. Kar çorabı ise tekerlekleri tamamen kaplayan kumaş bir örtüdür. Kar zinciri ve kar çorabı, lastiklerin yola tutunmasını sağlayarak kaymayı önler ve fren mesafesini kısaltır. Kar zinciri, daha dayanıklı ve çekiş gücü yüksek olduğu için yoğun kar ve buzlu zeminler üzerinde tercih edilir. Kar çorabı ise daha hafif, kullanımı oldukça pratik olduğu için daha az kar kitlesi olan yollarda kullanıma uygundur.
Güvenliğiniz için Lastik Basıncı Kontrollerinizi Önemseyin
Lastik basıncı aracınızın yol tutuşu ve lastik aşınmasını doğrudan etkiler, aynı zamanda yakıt verimliliği için de oldukça önemli bir faktördür. Sıcaklık değişimi, lastik basıncının da değişmesine neden olur. Ortam sıcaklığındaki her 5-6°C’lik değişim, lastik basıncı için yaklaşık 1 PSI değişim anlamına gelir. Bu nedenle; lastik basıncınızı kışın daha sık kontrol etmeniz ve gerekli ise önerilen şekilde ayarlamanız gerekir. Aracınız için önerilen lastik basıncını sürücü tarafındaki kapı pervazında bulunan metal etikette veya araç kullanım kılavuzunuzda bulabilirsiniz.
Lastikler soğukken (sürüşten önce veya en az üç saat bekledikten sonra) lastik basıncınızı ölçmek için bir lastik basınç ölçer cihazı kullanmalı ve buna göre şişirmeli veya indirmelisiniz.
Kışın Araç Yakıt Deposunu Dolu Tutmak Neden Önemlidir?
Kış mevsiminde araç yakıt deposunu sürekli olarak doldurmak, yaz aylarına göre çok daha önemlidir. Neden mi? Birincisi, dolu bir depo yoğuşmayı azaltır ve yakıt hattı donmalarını engelleyebilir. Ayrıca, eğer yolculuk sırasında soğuk hava altında mahsur kalırsanız, aracınızın motorunu yardım gelene kadar sizi içeride sıcak tutabilecek tek ciddi faktör olarak değerlendirebilirsiniz.
Ön / Arka Cam Silecekleri ile Görüş Açınızı Mükemmelleştirin!
Ön / arka cam silecekleriniz, kar veya yoğun yağmur altında cam üzerinde dolmaya başlayan birikintileri temizlemek, görüşünüzü iyileştirmek için çok önemlidir. Ön ya da arka camınızın görüşünüzü engelleyecek şekilde buğulu veya kirli olması, güvenli bir sürüşü tehlikeye atabilir. Bu nedenle aracınızı kışa hazırlarken, soğuk hava gelmeden önce cam sileceklerinizi kontrol edin ve düzgün çalıştığından mutlaka emin olun.
Araç Cam Silecek Suyu Deposu için Takviyeyi Unutmayın
Araç cam silecekleri için gerekli olan ve kış koşullarına uygun silecek sıvısı kullanmak, görüş açınızı korumak için kritik önem taşır. Kar yağışı ve tipi durumların ortaya çıkması, araç silecek sıvısını büyük oranda tüketebilir; bu nedenle silecek rezervuarınızı sık sık kış koşulları için formüle edilmiş silecek sıvısı ile doldurmayı unutmayın. Eğer silecek sıvınızın düşük sıcaklıklara uygun olup olmadığından emin değilseniz, antifrizli cam suyu (silecek suyu) ekleyebilirsiniz.
Aracınızda Kış Aylarında Hangi Malzemeler Bulunmalıdır?
Bir yolculuğa çıkmadan önce, olası bir acil durumda kullanmak üzere aracınızda kışla mücadeleye girişebilmeniz adına çeşitli kış ile mücadele ürünleri bulundurmanız gerekir. Bunlar arasından örnek olarak verebileceğimiz gerekli ve alternatif malzemeler şunlar: Kar küreği, kar fırçası, eldivenli Buz Kazıyıcı (Silecek Temizleyici), cam buz çözücü sprey, cam buğu önleyici, buz kazıyıcı, benzin bidonu vb.
Unutmayın! Kışla mücadele etmek zorludur. Fakat; Aklın Yolu Lastikcim ile kalkanlarınızı kuşanabilir, kışla kolaylıkla mücadele edebilirsiniz: Size en uygun kış lastiği seçeneğini uzman ürün açıklamalarımız sayesinde bulabilirsiniz.
Aşağıdaki butonlara tıklayarak sizler için önerdiğimiz kış sezonu için ihtiyacınız olan ürünlere ulaşabilirsiniz: