Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Nisan’da Sona Eriyor!

Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Nisan’da Sona Eriyor!

1 Aralık’tan bu yana devam eden kış lastiği uygulaması, 1 Nisan itibarıyla sona eriyor. Kış lastiği zorunluluğu, Trafik Kanununun 65/A maddesine bağlı olarak her yıl ülke genelinde uygulanıyor.

Yaz Lastiğine Ne Zaman Geçilmeli?

Kış lastiği uygulaması, 1 Nisan itibarıyla sona ermektedir. Hava şartlarının çok sert geçmesi nedeniyle kimi bölgelerde bu tarih bir ay ileri alınabilir. Bununla birlikte güvenlik için hava sıcaklığı 7 derece üzerinde seyretmeye başladığında yaz veya dört mevsim lastiği kullanmaya başlamak gerekir.

Kış Lastiği Nasıl Saklanır?

Kış lastiği saklama için tüm lastikler için geçerli kurallar uygulanmalıdır. Lastik depolama; kapalı, temiz, kuru bir ortamda yapılmalıdır. Lastikler direkt güneş ışığına ve ozona maruz kalmamalıdır. Saklama ortamında elektrik jenaratörleri, sıcak borular gibi ısı kaynakları; benzin, gres, yağ, çözücü gibi maddeler yer almamalıdır.

Üreticilerin birçoğu, jantlı lastiklerin asılması ve üst üste depolanmasını önermektedir. Jantsız lastikler için ise tam tersine dik pozisyonda saklama tavsiye edilmektedir. Kış lastiği saklama işlemi öncesi, dişler arasında sıkışmış nesneler kalıp kalmadığına dikkat edilmelidir. Lastikler, su ile temizlenmeli ancak korozyonu önlemek adına ıslak nokta kalmayacak şekilde kurulanmalıdır. Kışlık lastik rotasyon işleminin bir dahaki sefere doğru yapılabilmesi için lastiklerin araçta takılı olduğu konum not edilmelidir. 

Lastik saklama işleminin hem kullanım ömrü hem de performans açısından en önemli faktörlerden biri olduğu unutulmamalıdır. Eğer kendi imkânlarınızla yukarıdaki koşulları sağlayamıyorsanız mutlaka profesyonel “lastik oteli” hizmetinden yararlanmalısınız.

Yazın Kış Lastiği Kullanmak Yasak mı?

İlgili yönetmelik kapsamında yazın kış lastiği kullanımı ile ilgili bir yasak bulunmuyor. Ancak güvenlik, performans ve lastik ömrü açısından 7 derece üstü sıcaklıklarda kışlık lastik ile sürüş yapmak tavsiye edilmiyor.

Bunun yanında kış lastiği zorunluluğu bitmiş olsa da hava sıcaklığının 7 dereceden düşük olduğu bölgelerde kışlık lastikler kullanılmalı. Ancak sıcaklıkların yükselmesi ile birlikte mutlaka yazlık lastiklere geçiş yapılmalı.

Yazın Kış Lastiği Kullanılırsa Ne Olur?

Yazın kış lastiği kullanmak güvenlik ve performans açısından sakıncalı olduğu gibi esasen bir tasarruf da sağlamaz. Ancak yeni lastik alma maliyeti ve değiştirme zahmeti dolayısıyla kimi sürücüler bu yanılgıya düşebilmektedir.

Kış Lastiği Neden Yazın Kullanılmaz?

Kış lastiği kategorisindeki ürünlerin tamamı, 7 dereceden soğuk hava koşullarında kullanım için satışa sunulmaktadır. Kışlık lastik kauçuk bileşikleri, soğuk hava koşullarında yüksek yol tutuşu sağlamak için geliştirilmektedir. Aynı zamanda sırt desenleri de tamamıyla kış şartlarına odaklı tasarlanmaktadır.

Yazın Kış Lastiği Kullanmanın Dezavantajları

  • Kısalan Lastik Ömrü

Kış lastikleri, soğuk havalarda esnekliğin korunması için daha yumuşak hamura sahiptir. Bundan dolayı sıcak ve kuru zemin koşullarında dişler hızla aşınacaktır. Aynı zamanda düzensiz aşınma, lastiğin parçalanması gibi durumlar, lastiğinizi kullanılamaz hâle getirebilmektedir.

  • Artan Yakıt Tüketimi

Yazın kışlık lastik kullanmak, yakıt verimliliği açısından da olumsuz etki yaratmaktadır. Elektrikli araçlar için ise bu, tek şarjla daha az menzil anlamına gelmektedir. Dolayısıyla mevsim geçişlerinde yaz veya kış lastiklerini değiştirmemek uzun vadede çok daha masraflıdır. 

  • Artan Gürültü ile Azalan Sürüş Keyfi

Kış lastiği diş aralıkları, karlı zeminde ilerleyebilmek için daha geniştir. Yazın kışlık lastik kullanımı, bu nedenle sürüş sırasında gürültünün artmasına sebep olmaktadır.

  • Düşük Yol Tutuşu, Zayıf Viraj Performansı

Yazın kış lastiği kullanmak, sürüş güvenliği ve performansı açısından da negatif etkiye sahiptir. Yeterli yol tutuşunun sağlanamaması ile yazın kışlık lastik kullanımı, trafikte risk teşkil etmektedir. Bununla birlikte kış lastikleri, sıcak havalarda yazlık lastikler gibi direksiyon hareketlerine hızla karşılık veremez. Bu da manevralar ve virajlarda da güvenliğin riske girmesine neden olur.

  • Uzayan Fren Mesafeleri ve Düşen Çekiş Gücü

Yukarıda sayılan tüm bu faktörlerden dolayı kış lastiklerinin yazın kullanılması, fren mesafelerini uzamasına ve araç çekiş gücünün düşmesine sebebiyet verir.

Kış Lastiği Uygulaması Uzatılabilir mi?

Kış lastiği uygulaması tarihleri, Bakanlık tebliğinde 1 Aralık – 1 Nisan olarak belirtilmiştir. Ancak aynı tebliğde bu sürenin öncesinde veya sonrasında 1 ay uzatılabileceği belirtilmiştir. Hava sıcaklıklarına bağlı olarak konuyla ilgili duyurular, valilikler tarafından yapılmaktadır.

Kış lastiği uygulaması hakkında daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklayarak ilgili Blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Benzer Yazılar