Mevsim geçişlerinde yapılan lastik değişiminin yanında; araçtan çıkarılan lastiklerin nasıl saklanacağı konusu da önem taşır. Lastiklerin performans özelliklerini koruyabilmeleri için lastik saklama hususu doğru koşullarda ve doğru şekilde yapılmalıdır. Şimdi sizlerle sıklıkla merak edilen: ‘’Lastik nerede saklanır? Lastik saklama koşulu nasıl olmalı?’’ kullanıcı sorularına yazımız içerisinde yanıt bulmaya çalışacağız. Ayrıca yazımızın sonuna eklenen bilgilendirici videomuzda, Lastikcim depolarında lastiklerin ne kadar özenle saklandığını öğrenmiş olacaksınız.
Lastikler En Uygun Nerede Saklanabilir?
Bu konuda profesyonel hizmetten yararlanmak isteyen sürücüler için lastik oteli olarak adlandırılan en ideal koşullarda depoda lastik saklama hizmeti sunulmaktadır. Bunun yanında; ortam koşulları eğer uygun ise sürücüler kendi garajlarında da lastiklerini saklayabilmektedir. Ancak lastik saklama işleminin belirli kurallara uygun olarak titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir. Peki, en doğru şekilde lastik nasıl muhafaza edilir ve lastik saklama koşulları neden bu kadar önem taşır?
Lastik Saklama Koşulları Neden Önemli?
Lastik saklama doğru koşullarda yapılmadığı zaman lastiklerin karakteristiği değişebilmekte; performans özellikleri korunamamaktadır. Bu, aynı zamanda lastik ömrünü de kısaltan bir durumdur. Yanlış lastik saklama koşulları, kimi zaman lastiğin bir daha kullanılamadan değiştirilmesine neden olmaktadır. Lastiklerin doğru şartlarda kullanılması ve saklanması hem tasarruf etmeyi hem de performansın korunmasını sağlamaktadır.
Lastik Saklama Öncesi Kontrol Edilmesi Gerekenler:
Lastik saklama öncesi araçtan çıkarmadan önce lastiklerin araçta takılı oldukları konum not edilmelidir. Bu, bir dahaki sefere lastik rotasyonu işleminin doğru yapılmasına olanak tanıyacaktır.
Depolanmadan önce lastiklerin su ile temizlenmesi gerekir. Daha sonrasında ise korozyonu önlemek için lastik kurulanmalı, lastik saklama için depolanmadan önce lastiğin ıslak bir noktası kalmadığından emin olunmalıdır.
Lastik dişleri arasında sıkışmış olan taşlar ve kalıntılar çıkarılmalıdır.
Lastik Saklanacak Ortam Nasıl Olmalı?
Lastik saklama; daima serin, kuru, temiz ve kapalı bir ortamda yapılmalıdır. Lastiklerin açık havada uzun süre kullanılmadan beklemesi, üzerlerinde çatlaklar oluşmasına neden olabilmektedir. (Lastikler, dışarıda kısa süreliğine depolanacaksa su geçirmez kılıflar kullanılmalıdır.)
Lastikler, direkt güneş ışığına ve ozona maruz kalmamalıdır. Lastik saklama ortamında sıcak borular, elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları yer almamalıdır.
Depolamanın yapılacağı alan temiz olmalıdır. Kauçuğa zarar verebilecek benzin, gres, yağ, çözücü gibi maddeler ortamda bulunmamalıdır.
Lastik Saklama İşlemi Nasıl Doğru Yapılır?
Doğru lastik saklama işlemleri hem jantlarla beraber hem de jantsız olarak yapılabilmektedir. Jantsız lastik saklama ve jantlı lastik saklama için önerilen depolama şekli birbirinden farklıdır.
1) Jantlı Lastik Saklama
Jantlı lastik saklama için dik olarak depolama önerilmemektedir! Jantlara monte edilmiş hâlde saklanacak lastiklerin asılmaları veya üst üste saklanmaları gerekir.
2) Jantsız Lastik Saklama
Jantsız lastik saklama için ise tam tersine uzmanlar üreticiler tarafından yalnızca dik pozisyonda depolama tavsiye edilmektedir.
3) Örgü Sistemiyle İstifleme
Uluslararası depolama standarlarına uygun istiflenen lastikler, örgü sistemine göre yerleştirilmektedir. Bu yöntem lastikte tel kırılması şikayetlerinin önüne geçmekle beraber lastik ömrüne de olumlu yönde etki etmektedir.
Biz Lastikleri Nasıl Depoluyoruz? İşleyişimiz Nasıl?
Lastikcim.com üzerinden verilen siparişler nasıl hazırlanıyor? Lastikler nasıl depolanıyor? Kullanıcılara lastikler ulaştırılmadan önce neler yaşanıyor? Merak edilenler, depo sorumlumuz Murat Mikyen tarafından yanıtlandı. Keyifli seyirler dileriz. ☺