Sürücü Belgesi Alma Rehberi: Ehliyet Nasıl Alınır?

ehliyet nasil alinir blog Sürücü Belgesi Alma Rehberi: Ehliyet Nasıl Alınır?

Kendi aracını yönetip kontrol altına alabilmek, özgür ve bireysel olabilme duygusunu tattırırken bu özgürlük için ehliyet almak gerekliliği de unutulmamalı. Sürücü belgesi almak için belirli şartların yerine getirilmesi ve MEB tarafından yayımlanmış kurallara tabi olan adımların izlenerek başarı sertifikası ile belgelendirilmeyi gerekiyor. Gelin şimdi sizlerle bu yazıda, 2023 ve 2024 yılı ehliyet alma süreci ile birlikte gerekli olan evrakları, ödenecek ehliyet harç ücretlerini inceleyelim.

Ehliyet Alma Şartları: Hangi Sınıf İçin Hangi Koşullar Geçerli?

B sınıfı ehliyet almak ve otomobil kullanmak isteyen sürücü adayları için ilk adım, öncelikle hangi sınıf ehliyet alacaklarına kesin olarak karar vermektir. B sınıfı ehliyet, sürücüye otomobil ve kamyonet kullanma yetkisini vermektedir. Buna ek olarak B sınıfı sürücü belgesi ile M, B1 ve F sınıfı araçlar da kullanılabilmektedir. Ayrıca azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçlar da bu belge ile kullanılabilir. Otomobil kullanımı dışında ehliyet sınıfları da mevcut olmakla birlikte bunlar, araç tipine ve kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir. M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve G sınıfı olmak üzere 17 farklı ehliyet sınıfı mevcuttur. Hangi sınıfın hangi yaş ve tecrübe şartlarına tabi olduğunu öğrenmek, doğru belgeyi almak için önemlidir.

Ehliyet Alma Süreci: Adım Adım Nasıl İlerlenir?

1-Sürücü Kursuna Kayıt

Ehliyet almak isteyenlerin ilk durağı Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine bağlı bir sürücü kursu olmalıdır. Bu aşamada gerekli belgelerin hazırlanması, kurs ücretinin ödenmesi ve kayıt işlemlerinin yapılması gereklidir. Ehliyet kursuna kayıt olurken talep edilen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Kimlik Belgesi
  • Öğrenim Belgesi / Yurtdışından alınan öğrenim belgesi (Noter Tasdikli Tercümeli)
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge
  • Adli Sicil Kaydı ( E-Devlet üzerinden alınabilir.)
  • Evlilik Cüzdanı Fotokopisi (Evli Bayan – Soyadı Değişimi Olanlar için)

2-Teorik ve Pratik Derslerin Tamamlanması

Kayıt sonrası, teorik ve pratik derslere katılım sağlanır. Teorik dersler; trafik kuralları, işaretler, araç bakımı gibi konuları kapsarken, pratik derslerde araç kullanımı ve manevralar üzerine eğitim verilir. Her sınıf için belirlenen ders saatleri bulunur.

3-Yazılı Sınavın Geçilmesi

Dersleri tamamlayan tüm kursiyerler yazılı sınava girmeye hak kazanır. Bu sınavda trafikle ilgili konulardan toplamda 50 adet soru sorulur. Ehliyet almak isteyen kursiyerlerin başarılı sayılabilmesi için bu sınavdan en az 35 doğru yapması ve en az 70 baraj puanını yakalaması beklenir.

4-Direksiyon Sınavı

Yazılı sınavı en az 70 baraj puanı ile geçen ehliyet almak isteyen aday sürücüler, MEB’in yayımlayacağı ve sürücü kursunun bildireceği takvimi takiben direksiyon sınavına alınır. Pratik sürüş becerileri sınav komisyonu gözetiminde değerlendirilir ve belirli bir başarı puanı geçilmelidir. Sınav, adayın; aracı tanıtma süreci ile başlayıp, ani fren, 25 metre aracı geri geri sürebilme, paralel park, L park ve rampa kalkış becerileri ölçülür. MEB’in yayımladığı tabloda kırmızı hata olarak belirlenen hatalardan birinin yapılması halinde örneğin, sinyal vermeden dönüş yapılması durumunda adayın sınavı sonlandırılır ve başarısız sayılır.

5-Sürücü Kursunuzdan Başarı Sertifikanızı Almayı Unutmayın

Direksiyon sınavını başarıyla tamamlayan ve komisyon tarafından sürücü olabilir kanısına varılan tüm sürücüler, kursa giderek başarı sertifikalarını kendilerine bildirilen tarih ve süre aralıklarını takip ederek alabilirler. Bu belge, sürücü belgesi başvurusu için mutlaka gereklidir.

Sertifika ile Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başarı sertifikası ile birlikte online randevu ile nüfus müdürlüğüne başvurarak sürücü belgesi için talepte bulunulur. Gerekli belgeler arasında başarı sertifikası, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, biyometrik fotoğraflar ve belirtilen harçlar yer alır. Bu adımları takip ederek sürücü belgesi alma sürecini tamamlayabilir ve belgenizi ilgili kurumdan alabilirsiniz. Bu süreç, belirli kurallar ve prosedürlere tabidir ve her adımın eksiksiz tamamlanması gereklidir.

2024 Yılında Ehliyet Ücretleri Zamlanacak mı? 

Ehliyet Ucret 2024 Yeni Yasa Harc B Sinifi Sürücü Belgesi Alma Rehberi: Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet almak isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de ehliyet fiyatlarıdır. 2024 Yılı Vergi Usul Kanunu 298. maddeye göre; Ekim ayından itibaren yeniden değerleme oranı 58,46 olarak belirlenmiştir. Peki, 2024 yılında ehliyet harç bedeli ne kadar olacak? A ve B sınıfı 2024 güncel ehliyet harç fiyatları aşağıdaki gibi olacaktır; 

  • A, A1, A2 ve F sınıfı ehliyet fiyatları: Harç ücreti: 1308,40 TL, Değerli kağıt bedeli: 624 TL, Vakıf payı: 145 TL, Toplam: 2526,95 TL
  • B sınıfı ehliyet fiyatları: Harç ücreti: 3940,49 TL, Değerli kağıt bedeli: 988,79 TL, Vakıf payı: 229,76 TL, Toplam: 5,164 TL
  • B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet fiyatları: Harç ücreti: 6583,53 TL, Değerli kâğıt bedeli: 229,76 TL, Vakıf payı: 229,76 TL, Toplam: 7802 TL

Bu fiyatlar, sadece devlete ödenen harç, değerli kağıt ve vakıf payı ücretleridir. Bunlara ek olarak sürücü kursu ücreti ve ehliyet sınav ücreti ile birlikte 2024 yılı itibariyle 750 TL olarak belirlenen, direksiyon sınavı ücretinin de ödenmesi gerekmektedir. Sürücü kursu ücreti, ehliyet sınıfına ve kursun bulunduğu ile göre değişiklik göstermektedir. İlk defa ehliyet alacaklar için geçerli olan ve ortalama olarak MEB’in belirleyeceği sınav ücretleri de dahil edilmesiyle birlikte, 12.000 TL ile 20.000 TL arasında bir maliyet söz konusu olacaktır.

Bir yanıt yazın

Benzer Yazılar