Araç Plakalarında Karekod Dönemi Başlıyor!

Turkiyede Karekodlu Plaka Donemi Basladi Blog 1 Araç Plakalarında Karekod Dönemi Başlıyor!

Türkiye’de trafikte yeni bir dönem başladı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren artık plakaları üzerinde karekod (QR kod) bulunan araçları görmeye başlayacağız. 2024 Yılından itibaren başlayan bu uygulama ile yeni tescil ettiğiniz aracınızda karekodlu plaka bulundurmanız gerekiyor. Peki, bu yeni uygulama ne anlama geliyor? Karekodlu plaka nedir, nasıl alınır, eski plakalar değişecek mi? Bu yazıda, bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Karekodlu Plaka Nedir?

Karekodlu plaka, taşıt plakalarındaki mevcut özelliklere ek olarak il kodu ile harf grubu arasına karekod yerleştirme uygulamasıdır. Karekod, 15×15 mm ebadında ve 12 haneli seri numarası içeren bir çeşit barkoddur. Karekod (QR kod) sayesinde, plakanın seri numarası, aracın nerede ve ne zaman tescil edildiği, aracın marka, model, renk, motor ve şasi numarası gibi bilgileri, yetkili emniyet mensubu ve jandarma teşkilatındaki kişiler tarafından kontrol edilebilecek.

Karekodlu Plaka Avantajları Nelerdir?

Karekodlu plaka uygulamasının hem araç sahipleri hem de trafik güvenliği açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Karekodlu plaka, araçların tescil bilgilerinin, yetkili kişiler tarafından hızlı ve kolay bir şekilde kontrol edilmesini sağlayarak, araç sahiplerinin zaman ve işlem maliyetinden tasarruf etmesine yardımcı olur.
  • Karekodlu plaka, sahte plaka basımını ve kullanımını önleyerek, araç sahiplerinin mağduriyetini engeller ve araç hırsızlığı, sahtecilik, kaçakçılık gibi suçların önlenmesine katkı sağlar.
  • Karekodlu plaka, araçların trafikteki hareketlerini takip etmeyi kolaylaştırarak, trafik ihlalleri, kaza analizleri, trafik akışı, trafik yoğunluğu gibi konularda veri toplamayı ve değerlendirmeyi mümkün kılar.

Karekodlu Plaka Nasıl Alınır?

Karekodlu plaka almak için, ilk tescil, plaka kaybolması, hasarlı plaka, muayeneden geçmeyen plaka gibi durumlarda, plaka yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Plaka yenileme işlemi için, aracınızın ruhsatı, trafik sigortası, muayene belgesi, kimlik belgeniz ve plaka ücreti ile birlikte, aracınızın bağlı olduğu ildeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvurmanız yeterlidir. Başvurunuzun ardından, karekodlu plakanız ücreti karşılığında size teslim edilecektir.

Eski Plakalar Değişecek mi? Uygulama Kimlere Zorunlu?

Karekodlu plaka uygulaması, yalnızca yeni tescil edilen ya da yeniden plaka bastıran araçları kapsamaktadır. Mevcutta kullanılan plakalarda herhangi bir değişiklik olmayacak ve kullanımına devam edilecektir. Ancak, eski plakaların da karekodlu plakaya dönüştürülmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü, karekodlu plaka, sahte plakaların ve APP olarak bilinen plakaların önüne geçmek için tasarlanmış bir sistemdir. Sahte plaka basımı nedeniyle, hırsızlık, araç satışlarında sahtecilik gibi birçok illegal yönteme başvurulabilmekte ve gerçek plaka sahipleri de zan altında kalabilmektedir.

APP Plaka Kullanmanın Cezası Nedir?

Merdiven altı yerlerde cemiyet mührü vurulan APP plaka (Sahte plaka) kullanma cezası 32.170 lira olup, 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle, APP plaka kullanan tüm sürücülerin, en kısa sürede plakaları söküp, belli standartlara uygun devletin tahsis ettiği plakayı kullanmaya başlaması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

Benzer Yazılar