Ülke genelinde kış lastiği zorunluluğu uygulaması çok yakında, 1 Aralık 2024 tarihinde başlıyor! Trafik Kanununun 65/A maddesine dayanılarak kışlık lastik zorunluluğu kurallarına uymayanlar için idari para cezası uygulanacak. Yasal kış lastiği uygulaması yaklaştıkça sürücüler, kurallar hakkında araştırmalara başladı. Denetimlerden geçebilmek ve kış lastiği cezası almamak için ne gerekli? Bu yazıda, kışlık lastik uygulaması hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz.
Kış Lastiği Takmama Cezası Nedir?
Kış lastiği takmama cezası 2024 yılı itibarıyla güncellendi. Trafik İdari Ceza Rehberi’nde 2024’te kışlık lastik uygulaması kurallarına uymayanlar için idari para cezası 4.069 TL olarak belirlendi. 1 Ocak 2025’e kadar bu tutarın aynı kalması bekleniyor. Kış lastiği cezası bu yılın (2024) bitişi sonrasında tekrar artacak ancak net rakam, henüz açıklanmadı. Para cezasına çarptırılmamak için lastiklerin kış lastiği zorunluluğu hakkında ilgili yönetmelik kurallarına uygun olması gerekiyor.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?
2017’de yayınlanan tebliğ ile birlikte; kış lastiği zorunluluğu tarihleri 1 Aralık – 1 Nisan olarak belirlendi. Ancak; kışlık lastik takmak için zorunluluk beklenmemeli. Güvenli sürüş için zorunluluk olmasa dahi sıcaklığın 7 derece altına indiği koşullarda kışlık lastik kullanımına geçiş yapılmalı.
Yaygın kanının aksine; kış lastiği takmak için yağmur ya da kar yağışını beklemek gerekmiyor. Yazlık lastikler, 7 derece altındaki sıcaklıklarda güvenli yol tutuşu sağlayacak elastikiyeti sağlayamıyor. Bundan dolayı; 7 dereceden daha soğuk hava şartlarında kuru zeminlerde dahi kış lastikleri kullanılmalı.
Her Araca Kış Lastiği Zorunlu mu?
Yönetmeliğe göre kış lastiği zorunluluğu, şehirler arası yolcu ve yük taşıyan tüm araçlar için geçerlidir. Şehir içinde kış lastiği zorunluluğu ile ilgili karar alma yetkisi ise ilgili valiliklere bırakılmıştır. Valilikler, ortalama yerel sıcaklıkları göz önüne alarak duyurularını gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte; genel olarak tüm illerde ticari araçlar için denetimler gerçekleştirilmektedir. [1]
Kış Lastiği Zorunlu Olmayan Araçlar Hangileri?
Kış lastiği zorunluluğu uygulamasından muaf tutulan araçlar şunlardır:
- Lastik tekerlekli traktörler
- İki ve üç tekerlekli taşıtlar
- Römork ve yarı römorklar
- TSK’ya ait taşıtlar ve bunların römorkları
Kış Lastiği Zorunluluğu Tarihleri Değişebilir mi?
Her yıl uygulanan kış lastiği zorunluluğu tarihleri, 1 Aralık – 1 Nisan arasındaki 4 aylık süreç olarak belirlenmiştir. Bu süre boyunca ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlar için uygulama kuralları geçerlidir. Bununla birlikte; yönetmeliğe göre; valilikler tarafından kış lastiği uygulaması tarihleri 1 ay erken başlatılıp 1 ay geç bitirilebilmektedir.
Kış Lastiği Uygulaması Denetimleri Neler?
Kış lastiği denetimleri kuralları, araç tiplerine göre farklılaşmaktadır. Kış lastiği zorunluluğu kapsamında; lastik desenleri, yanak işaretlemeleri ve diş derinlikleri kontrol edilmektedir. Araçlara göre; kış lastiği zorunluluğu kurallarına dair ayrıntıları yazının devamında okuyabilirsiniz.
Yasal Minimum Kışlık Lastik Diş Derinliği Nedir?
Kış lastiği yasal diş derinliği;
-Kamyon, tanker, çekici, otobüsler için; 4 mm
-Kamyonet, minibüs, binek otomobil türü araçlar için; 1,6 mm
olarak belirlenmiştir.
- Kış lastiği zorunluluğu denetimlerinde diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür.
Not: Yasal diş derinliği sınırı, 1,6 mm olsa da lastik üreticileri, ıslak ve karlı zeminde en az 3-4 mm diş derinliği ile sürüş yapılmasını önermektedir.
Kış Lastiği Hangi İşaretlemeleri Taşımalı?
- Yasal kış lastiği zorunluluğu sırasınca kullanılan lastiklerin yanak kısmında M+S ve 3PMSF ya da yalnızca M+S işaretlemesi bulunmalıdır.
- Aynı dingilde içteki lastiklerde işaretlemelerin görülememesi durumunda lastik deseninin tebliğde gösterilen örneklere uygun olup olmadığına bakılmaktadır.
- Kaplanmış lastikler, M+S işaretli olsa da sırt deseni ve diş derinliği kurallarına uygun olmalıdır.
İki Kış Lastiği Denetimden Geçer mi?
Kış lastiği zorunluluğu; kamyonet, minibüs, ve otomobil türü araçların tüm lastikleri ve yedek lastikleri için geçerlidir. Kışlık lastik denetimleri; kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrik dingilleri için uygulanmaktadır.
Denetimlerde Kar Zinciri Kışlık Lastik yerine Geçer mi?
Kış lastiği zorunluluğu yönetmeliğinde bu soru açıkça cevaplandırılmıştır: Yönetmelikte; “Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.” ifadesi yer almaktadır.
[1] https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/04/20170401-14.htm